[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 580: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 636: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Phototalk • Flitsen met Canon 580EXII/Canon 40D
Pagina 1 van 1

Flitsen met Canon 580EXII/Canon 40D

Geplaatst: do 31 dec 2009, 10:49
door Greenfield
Ik zit met de volgende vraag. Als ik fotografeer met mijn genoemde flitser/camera en ik doe dat op de M stand en de flitser op TTL dan zou het zo moeten zijn dat de flitser bepaald hoeveel licht er bij de gekozen sluitertijd diafragma gegeven moet worden om een goed belichte foto te geven. Echter dit is niet altijd zo. Als ik een bijvoorbeeld een foto in de huiskamer maak bij 1/40 en diafragma 8 dan is is deze onderbelicht terwijl ik merk dat de flitser niet met vol vermogen heeft geflitst. Dit kan ik ook nog even controleren door een tweede foto te maken met de zelfde camera instellingen maar de flitser op M en dan met vol vermogen. Het resultaat is dan een overbelichte foto. Dus de kracht van de flitser is met de gekozen instellingen voldoende maar de automatiek lijkt niet goed te werken. Wie herkend dit en weet de oplossing :?:
Bedankt voor jullie reacties.

Re: Flitsen met Canon 580EXII/Canon 40D

Geplaatst: di 08 mei 2012, 21:37
door Wolves fotografie
Wanneer je zonder flitser een foto maakt in bijvoorbeeld de Av-stand, zul je ook regelmatig merken dat een foto (gedeeltelijk) onder- of overbelicht is. Dat komt door een rekenfout die de camera maakt. Om een goede belichting vast te stellen, rekent de camera namelijk alle kleurinformatie die hij binnenkrijgt om naar neutraal grijs. Wanneer dat gelukt is, geeft hij de belichtingswaarde weer en kun je een goed belichte foto maken. Het lukt de camera echter vrij vaak niet om de neutrale grijstint te berekenen. Dan "noemt" hij uiteindelijk dat wat hij wel haalt, maar neutraal grijs en daar geeft hij de belichting voor vrij. Gevolg een verkeerd belichte foto. Op deze manier ontstaan bijvoorbeeld de grijze sneeuwfoto's. (Sneeuw is wit en er is in een sneeuwlandschap geen of bijna geen donkere kleuren om dat wit te compenseren en zo grijs te kunnen krijgen. De camera "noemt" de witte sneeuw dus uiteindelijk grijs en geeft daar de belichting voor af. Gevolg een grijze sneeuwfoto.) Dit probleem is makkelijk op te lossen door te plussen of te minnen, de belichtingscorrectie. (In het voorbeeld van de grijze sneeuw zul je de foto 1,5 à 2 stops moeten plussen om de grijze sneeuw die de camera berekent weer wit te maken.)

Met flitser gebeurt er eigenlijk precies hetzelfde: de camera maakt nog altijd rekenfoutjes. Ook hier zit de oplossing in een correctie. Dit maal niet het gewone plussen en minnen, maar het plussen en minnen van de flitser. Waarbij ook geldt dat de plus kant zorgt voor lichtere foto's (meer licht) en de min voor donkerdere foto's.

Nu hoop ik dat je dit onderhand al lang weet, want ik zag dat je vraag van eind 2009 was. Ik kan mij echter voorstellen dat er meer leden zijn die dit wel willen weten, vandaar dat ik hem toch beantwoord heb. ;)

Re: Flitsen met Canon 580EXII/Canon 40D

Geplaatst: za 12 mei 2012, 11:06
door Greenfield
Dank voor je reactie, geen probleem dat ik de vraag al lang geleden had gesteld.